Laipni lūgti Grand feu e-veikalā!

Laipni lūgti Grand feu e-veikalā!

Makaronu receptes

Makaroni – universāla sastāvdaļa, kas var kļūt par lielisku pamatu jūsu kulinārijas eksperimentiem. Makaronu receptes ļauj kombinēt dažādus produktus, garšas un tekstūras, lai radītu unikālas receptes, kas pārsteigs pat vispieredzējušākos.

Makaronus var kombinēt ar dažādām piedevām un mērcēm, gatavojot salātus, zupas, otro ēdienu un pat desertus. Tādējādi šķietami vienkārši makaronu ēdieni ļauj atklāt negaidītas garšas un pārkāpt ēdienu gatavošanas noteikumus.

Sāciet savu kulinārijas ceļojumu ar “Grand Feu”: esam atlasījuši gardas makaronu receptes visai ģimenei. Aicinām izmēģināt un no jauna atklāt makaronu ēdienus!

Lieliski makaronu ēdieni: 6 svarīgi noteikumi

Lai pagatavotu ideālus makaronus, nepietiek tikai tos izvārīt un sajaukt ar iecienīto mērci. Makaronu gatavošanā ir daudz smalku, bet svarīgu detaļu. Apspriedīsim svarīgākos noteikumus:

1. Pievērsiet uzmanību makaronu formai
Makaronu receptēs parasti tiek prasīta noteikta makaronu forma. Spageti, Tagliatelle, Rigatoni, Fettuccine, Penne, Fusilli… Itālijā, makaronu dzimtenē, katrā reģionā ir daudz dažādu veidu un formu makaronu, un, lai tos visus saskaitītu, nepieciešami vairāk nekā divu roku pirksti.


Spageti (Spaghetti, tagliatelle, fettuccine makaroni) vislabāk pasniedz ar krēmīgas konsistences mērci. Tie labi saglabā formu un izceļ tomātu vai siera/krējuma mērces garšu, neizmirkstot.


Caurulītes formas makaroni (Penne, Rigatoni, Ziti) ir ideāli piemēroti mērcēm ar gaļu vai dārzeņiem. Pateicoties makaronu formai, mērce ieplūst makaronu caurulītēs un piešķir visam ēdienam patīkamu tekstūru.


Īsi makaroni ar nelīdzenu virsmu (piemēram, gliemeža formas Fusilli makaroni) vislabāk sader ar krēmīgām gaļas vai dārzeņu mērcēm. Siers labi sadalās pa makaronu virsmu, tāpēc to bieži kombinē ar pesto vai rikotas mērci.
Pildītos makaronus (Ravioli, Tortellini) var sajaukt ar vieglām sviesta vai krējuma mērcēm, kas papildina pildījumu, nepārspīlējot tā garšu.


2. Izvēlieties čuguna traukus makaronu gatavošanai
Čuguna katli un pannas ir ideāli piemērotas makaronu un mērču gatavošanai. Tie neļauj ēdienam pielipt pie tiem, un tos var cept cepeškrāsnī vai pat likt uz uguns, tāpēc čuguna trauki ievērojami paplašina jūsu kulinārijas iespējas.


3. Makaronus vāriet Al Dente
Šis itāļu termins apzīmē makaronu tekstūru, kad tie ir pagatavoti, taču nekļūst pārāk mīksti, saglabājot to stingro konsistenci. Pagatavojiet makaronus saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma, bet sāciet pārbaudīt 1–2 minūtes agrāk. Ja nogaršojot makaroni ir stingri, bet nav pārāk cieti, varat pabeigt vārīšanu. Ņemiet vērā, ka makaroni, kas sajaukti ar karsto mērci, turpinās nedaudz vārīties. Ja tos izņemsiet no katla agrāk, izvairīsieties no to pārvārīšanās un kļūšanas mīkstiem, tos samaisot ar mērci.


4. Gatavošanas laikā izmantojiet daudz ūdens un sāls
Makaronus vāriet lielā katlā ar sālītu ūdeni, lai tie vārītos vienmērīgi un vārīšanas laikā nesaliptu. Vienam kilogramam makaronu izmantojiet aptuveni 4-6 litrus ūdens. Verdošam ūdenim pievienojiet 1–2 ēdamkarotes sāls. Sālītais ūdens vislabāk izceļ makaronu garšas.


5. Pēc vārīšanas neizlejiet visu ūdeni
Pēc makaronu vārīšanas atlikušais cieti saturošais ūdens ir slepenā sastāvdaļa, kas palīdz padarīt mērci zīdainu, tāpēc nedaudz paturiet to. Pievienojiet nedaudz šī ūdens makaronu mērcei. Ūdenī palikusī ciete palīdz mērcei labāk saķerties un piešķir tai krēmveida konsistenci.


6. Neizskalojiet makaronus
Dažkārt cilvēki steidz noskalot pagatavotos makaronus aukstā ūdenī, it kā tāpēc, lai novērstu to salipšanu. To nevajadzētu darīt, tiks noskalota ciete, kas palīdz mērcei labāk saķerties ar makaroniem. Vienīgais izņēmums – auksto makaronu ēdienu, piemēram, makaronu salātu, gatavošana. Ja gatavojat karstu ēdienu, nosusiniet makaronus un uzreiz sajauciet tos ar mērci, lai garšas saplūstu.